Beerschoten

Verscholen in het bosgebied tussen de Bilt en Bosch en Duin ligt de buitenplaats Beerschoten. Het huis valt op door het contrast tussen de donkere bakstenen en de witte sierstenen, die onder andere de ramen omlijsten.

Het landhuis, met zijn hoge middenstuk en lage zijvleugels, is gebouwd in de eclectische stijl. De ingang ligt, vanaf de weg gezien, aan de achterkant. De zuidwestgevel ligt aan een weiland, dat is begrensd door bosranden en een vijver. Vanaf de beletage, die wat hoger ligt, heeft men een mooi uitzicht over het open gebied langs de beide gevels van het huis. 

Het gebouw staat midden in een park, met onder andere een slingervijver, een berceau, de 'Trappenberg' en een voormalige vijver, de Vissenkom. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. In het bos wat verder van het huis af is het oude ontwerp in formele stijl nog zichtbaar in het lanenstelsel. 

Naast het landhuis zijn er op het terrein ook nog andere gebouwen. Zo staat er een bakstenen ijskelder, waarvan de datering onzeker is, een koetshuis en twee tuinmanswoningen. Het koetshuis is gebouwd in de eerste kwart van de 19de-eeuw. De tuinmanswoning 'De Koepel' dateert uit 1855, de tweede tuinmanswoning uit 1893. 'De Koepel' staat aan het begin van de oprijlaan en markeert als het ware de toegang van het landgoed. In 1843 is 'Klein Beerschoten' gebouwd aan de Utrechtseweg nummer 60. Dit gebouw dient als gastenverblijf.

Het oorspronkelijke Beerschoten brandde in 1889 af. Jonkheer Johan Steengracht van Oostcapelle besloot het in 1890- '91 weer op te bouwen. De landschappelijke tuinen zijn aangelegd tussen 1810 en 1820. Het ontwerp hiervoor was van de hand van Jan David Zocher junior. Rond 1850 zijn de tuinen echter weer gewijzigd.

Bezoek het beeldenpark Jits Bakker

Op het landgoed Beerschoten staan sinds 1999 ruim 30 monumentale beelden van Jits Bakker in de open lucht, die hij in 2009 schonk aan de provincie Utrecht. Kijk op de website van het beeldenpark voor meer informatie.

 

Overnachten op Klein Beerschoten?

Dat kan in het zgn. Rode Huisje