Beukbergen

Gelegen tussen een aantal grote bomen springt Beukbergen meteen in het oog door haar vier schoorstenen en de witte uitbouwtjes aan de voorkant.

Het statige, langgerekte huis ligt aan de noordkant van de Amersfoortseweg. Deze grotendeels kaarsrechte weg werd in 1652 aangelegd, als 'snelle' verbinding tussen Amersfoort en De Bilt/Utrecht. De grond aan beide kanten van de weg werd in rechthoekige vakken verdeeld om buitenplaatsen op te bouwen.

Het huidige huis Beukbergen is in 1910 gebouwd in Engelse landhuisstijl. Beukbergen staat in de zichtas van de buitenplaats die vroeger op deze plek te vinden was. De as loopt aan de overkant van de weg door in het midden van het overbos en eindigt buiten het terrein tegen de lange zichtas van Slot Zeist (Verlengde Slotlaan).

Het terrein rond het landhuis bestaat grotendeels uit bos. Aan de Amersfoortseweg 59c staat het vroegere koetshuis, dat nu gebruikt wordt als woning. 

Het hoofdhuis van de laat 17de eeuwse buitenplaats is in 1910 vervangen door het huidige huis, naar ontwerp van Gustav Cornelis Bremer. Er werd nog een groot aantal andere dingen aangelegd, zoals een portierswoning, een koetshuis, een schaapskooi, een prieel en een tennisbaan. Onder een langgerekte heuvel werd een ijskelder gebouwd. Het park werd ontworpen door landschapsarchitect Otto Schulz, die ook een flink deel van de villawijk Bosch en Duin ontwierp.

In Beukbergen is de Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht gehuisvest.