Bijdorp Loenen

Net als veel buitenplaatsen in de regio ligt Bijdorp op de oostelijke oever van de Vecht. Bijdorp dateert uit omstreeks 1700. De voorgevel van het sobere en kubusvormige 18de-eeuwse herenhuis is naar de Vecht gericht

Het perceel van deze buitenplaats is niet zo groot meer; er is nog maar 1,2 hectare over. Oorspronkelijk was de buitenplaats veel groter. Het huidige grondstuk bestaat uit twee delen: het terrein rondom het huis aan de oostkant van Oud Over en de overtuin aan de Vecht. Ook van het koetshuis is alleen een muur over. De Franse tuin aan de achterzijde van het huis is van recente datum, en werd tussen van 1983-'87 aangelegd.

Het interieur onderging de eerste wijzigingen toen in 1934 Frans Duyvensz eigenaar werd. Er werden diverse stijlkamers ingericht en de tuin werd verfraaid met sokkels en beelden. In het interieur zijn veel originele elementen aanwezig. In 1995 werd bij het, inmiddels in omvang sterk gereduceerde terrein van Bijdorp een stuk land aangekocht. Hierop staan hoogstamfruitbomen en is een 'grand canal' (kunstmatige rivier) gegraven.