Blanda

De voormalige buitenplaats Blanda ligt links van Charema aan de noordkant van de Utrechtseweg en wordt omgeven door de veel latere bebouwing van Zeist-West.

Van het oorspronkelijke landschapspark zijn enkele restanten over: een aantal oude bomen en de halfronde oprijlaan die aan beide zijden op de weg aansluit en een gazon begrenst met enkele solitaire bomen erin. Aan de linker aantakking van de oprijlaan staat de portierswoning van Blanda, gebouwd in landelijke stijl in 1913. Het landhuis is gebouwd in eclectische stijl. Het park erachter wordt sinds 1960 grotendeels in beslag genomen door kantoorgebouwen van het Produktschap voor Pluimvee en Eieren.

In 1878 werd in opdracht van dominee Herman A.G. Brumund uit Amsterdam het witgepleisterde landhuis met belvédèretoren gebouwd.

Het grondgebied van Blanda maakte oorspronkelijk deel uit van het landgoed Vollenhoven (De Bilt), waarvan het in 1820 werd afgesplitst. In 1878 werd in opdracht van dominee Herman A.G. Brumund uit Amsterdam het witgepleisterde landhuis met belvédèretoren gebouwd. Mogelijk was Theo G. Schill de architect. De naam Blanda komt uit het Maleis en betekent ‘Hollander’ of ‘blanke’. Deze naam koos dominee Brumund omdat zijn oudere broer predikant was in het voormalige Nederlands-Indië. In 1906 werd het huis nog uitgebreid. De huidige functie is kantoor.

Lees ook

Charema