Bolenstein

Een gracht en twee sfinxen bewaken de entree van het fraaie Bolenstein. Deze buitenplaats ligt iets ten noorden van Maarssen op de zuidelijke oever van de Vecht. Bolenstein dankt zijn naam aan stichter Dirck de Bole. Hij liet een woontoren bouwen in de 14de-eeuw. 

Dat huis was niet bedoeld om te recreëren maar was vooral een verdedigingswerk. De muren waren ruim een meter dik en voorzien van schietgaten.

Dit huis werd in de 16de-eeuw als ridderhofstad erkend. In 1661 liet toenmalig eigenaar Willem van Zuylen van Nijevelt het huis aan de zuidzijde vergroten en een poortgebouw en bijgebouwen optrekken. Na 1765 werd het pand nog verrijkt met een monumentaal smeedijzeren hek in de poort.

Bolenstein is in de loop der eeuwen niet alleen heel vaak van eigenaar gewisseld, er is in de loop der tijd ook heel wat aan veranderd en vertimmerd. In 1829 kreeg het zijn huidige neoclassicistische aanzien. Op het dak verscheen een daktorentje met een windvaan en een klok. Ook het balkon met uitzicht over de Vecht werd toegevoegd. In 1961 werd architect B.O. van der Berg eigenaar; hij restaureerde het inmiddels sterk verwaarloosde huis en legde het park opnieuw aan. De bekende vastgoedmagnaat Paarlberg zwaait sinds 2000 de scepter over Bolestein. Hij heeft het pand nogmaals laten restaureren. Het staat nu te koop.

Het terrein van ca. 1 hectare groot heeft een parkaanleg met bomen, gazons, tuinen in diverse stijlen, een zwembad en een tennisbaan. Het landhuis, twee dienstgebouwen, een theekoepel en een tennishuisje liggen allemaal in het park. Het landhuis is toegankelijk via een classicistisch ogende hardstenen brug uit 1866. Opvallend is dat Bolenstein met de voorgevel naar de Bolensteinseweg staat en met een zijgevel naar de Vecht.