Broekhuizen

Het imposante landgoed Broekhuizen ligt ten zuiden van de Rijksstraatweg, buiten de bebouwde kom van Leersum. Het neoclassicistische landhuis met de vier karakteristieke zuilen ligt in de as van de lange, met beuken beplante Broekhuizerlaan. 

Achter het huis ligt een grote slingerende vijverpartij, omgeven door bos.

In de noordoosthoek van het park ligt de oranjerie, een langgerekt neoclassicistisch gebouw (1794-'98). Ten noorden van het hoofdgebouw ligt het koetshuis uit 1897. Verborgen achter de oranjerie ligt de boerderij, het oudste gebouw van de huidige buitenplaats.

Broekhuizen gaat terug op een middeleeuws kasteel, dat in de 17de- en 18de-eeuw was getransformeerd tot een aanzienlijk woonhuis. C.J. van Nellesteyn liet in 1794 een nieuw neoclassicistisch landhuis bouwen, naar ontwerp van J. Berkman. Na diens dood werd dit voortgezet door B.W.H. Ziesenis die het gebouw o.m. uitbreidde met twee vleugels en zuilenportiek in de voorgevel. Omstreeks 1810 was het huis voltooid. In 1906 brandde het echter af, waarna het in nagenoeg de oude vorm werd hersteld.

Eind 18de-eeuw begon J.G. Michaël met de landschappelijke aanleg van het park, die door zijn schoonzoon J.D. Zocher jr. werd voortgezet en vóór 1821 werd voltooid. Van het eerdere formele park bleef o.a. de centrale gezichtslaan gehandhaafd.

Sinds 2016 is het gebouw omgevormd tot een hotel met restaurant en biedt het tevens diverse luxe vergadermogelijkheden.

 

Deze locatie boeken?

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met de buitenplaats.