Buitenplaats Sterreschans

Wie tijdens een boottochtje op de Vecht langs de buitenplaats Sterreschans glijdt, raakt gelijk onder de indruk van de gedecoreerde voorgevel. Het statige huis ligt op de westelijke oever van de Utrechtse Vecht, in Nieuwersluis, even ten noorden van Breukelen. De entree bevindt zich aan de Vecht-zijde. Het buiten bevindt zich trouwens in goed gezelschap, met in het zuiden de buitenplaats Over Holland, in het noorden buitenplaats Rupelmonde.

Vermoedelijk stichtte David Rutgers Hofstede Sterreschans eind 17de-eeuw. In 1815 werd het buiten eigendom van Adriaan Paets van Troostwijk, die het huis aan de straatzijde liet vergroten door tegen het oude huis een breed nieuw gedeelte aan te laten bouwen in empirestijl, waarschijnlijk naar ontwerp van Abraham van der Hart. Adriaan is o.a. de uitvinder van het gebruik van lachgas als narcosegas bij operaties en de (waterstof) elektrolyse.

In 1920 werd een houten tent in Art Nouveau-stijl aan de Vecht gebouwd. Een kind van de toenmalige eigenaar herstelde daar van TBC. In de jaren '90 werd de tent verplaatst en  werd op die plek een nieuwe theekoepel, naar eind 17de-eeuws voorbeeld gebouwd. Onderliggend botenhuis met hedendaagse maatvoering werd toegevoegd.

De buitenplaats Sterreschans (totaal 25 ha.) bestaat uit twee delen van twee eigenaren:
- het aan de Utrechtse Vecht gelegen hoofdhuis: Sterreschans;
- de tussen de Rijksstraatweg en Amsterdam Rijnkanaal gelegen overtuin: Hofstede Sterreschans.

Het hoofdhuis wordt omringd door een landschapspark met daarin een lange slingervijver met brug. Aan de noordzijde van het park liggen een theekoepel, een moestuin, een dienstwoning uit het begin van de 18de-eeuw, een stalgebouw, een oranjerie en een schuur met zwembad.
Het hoofdhuis en de tuin zijn niet toegankelijk voor publiek.

Na de verkoop van het hoofdhuis in 1995, is als  onderscheid, de naam van de overtuin (23 ha.) in Hofstede Sterreschans aangepast. In feite betekent dit de (18de-eeuwse) boerderij van Sterreschans. Deze boerderij is al bij het ontwerp van het park in het landschap opgenomen. De toenmalige gedachte van een centraal gelegen boerderij was de romantisering van het boerenbedrijf. Zoiets heet een ‘ferme ornée’.  In het Monumentenregister staat daar letterlijk over: “de aanleg van het overpark als ‘ferme ornée’, één van de weinige bewaard gebleven in haar soort in Nederland”.
Het park is ontworpen door tuinarchitect Gijsbert van Laar, een tijdgenoot van Zocher. Van Laars' parken zijn zeldzamer en daarmee unieker. Het park telt diverse vijvers, waaronder de grote vijver van 6000m2 en ongeveer 5500 meter wandelpad. De 12 ha. weiland is verpacht aan een boer en niet toegankelijk in verband met verspreiden dierziekten door bv. hondendrollen. De boerderij is verhuurd aan een bedrijf. De bijgebouwen zijn te huur voor kleinschalige zakelijke evenementen, als vergaderen en trainingen.

Wandelen in de overtuin?

De overtuin is tussen zonsopgang en zonsondergang op de paden opengesteld voor private wandelaars.

Let op bij bezoek:
- Er zijn geen parkeerplekken voor auto’s in de overtuin. Auto’s kunnen in Nieuwersluis worden geparkeerd, vooral aan de overkant van de Vecht bij de gevangenis.
- Fietsen kunnen tegen de parkeerplank nabij einde oprijlaan worden geparkeerd.
- Honden aangelijnd.
- Al het overige is verboden.

De bijgebouwen van Hofstede Sterreschans kunnen gehuurd worden.

In de bijgebouwen kan worden vergaderd, teamdagen gehouden worden, workshops of kleine evenementen. 
Kijk daarvoor op de website.