Canton

Het landhuis Canton staat in een landschapstuin en is bereikbaar via een gebogen oprijlaan. In de symmetrische voorgevel bevindt zich de hoofdingang; de zuidwestgevel staat naar de tuin gekeerd en is asymmetrisch met aan de linkerkant een serre met koperen koepeldak. 

De geschiedenis van Canton is nauw verbonden met die van landhuis Peking. Eind 19de-eeuw waren beide buitenplaatsen in bezit van de latere koning Willem II. Het oorspronkelijk in 1793 gebouwde huis in Chinese stijl werd in 1910 gesloopt. Een nieuw huis werd gebouwd in opdracht van August Janssen, directeur van de Indische Cultuurondernemingen, naar ontwerp van de architecten Th. G. Schill en D.H. Haverkamp. Deze ontwierpen ook het koetshuis in chaletstijl uit 1913 en een woning, stal en garage in één groot gebouw uit 1910.

In 1793  is Canton gebouwd voor Reinhard Scheerenberg (1769-1834). Hij en zijn vader werden rijk door handel via de VOC in China.

Koloniaal erfgoed te voet

Er voert een interessante wandeling door Baarn waarbij je langs diverse gebouwen komt, waaronder buitenplaats Canton en meer komt te weten over het koloniale verleden.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen, Monument
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Javalaan 7, 3742 CN Baarn, Nederland