Cronenburgh

Cronenburgh is een jonge buitenplaats uit 1925, vormgegeven in historiserende stijl. De naam is ontleent aan kasteel Cronenburgh dat ooit in deze omgeving stond. De buitenplaats bestaat uit een perceel van 2,5 ha., waarop een voor de Vechtstreek unieke combinatie van gebouwen en tuinaanleg aanwezig is. Bijzonder is de situering van het landhuis: met de voorgevel haaks op de Vecht. Dit hangt samen met de evenwijdig aan het water aangelegde tuin ten zuiden van het huis.

Op het terrein bevindt zich naast het landhuis een aantal utilitaire gebouwen zoals een botenhuis, schuren, een tuinmanswoning, een tuinhuis aan de Vecht en een 18de-eeuws hekwerk. Het tuinhuis is vormgegeven als tempeltje in neoclassicistische stijl.

Architect W.H. Willms kreeg van eigenaar Goswin H. Boner in 1925 de opdracht voor de bouw van een nieuwe buitenplaats met tuinhuis en tuinmanswoning. Het huis werd gebouwd in historiserende stijl met barokelementen. Enige jaren later werden serres, het botenhuis, kas, bloemenkas en tuinschuur toegevoegd.