Darthuizerberg

Rond 1820 is bij de Darthuizerberg een villa gebouwd, ''Villa Nieuw Broekhuizen''. De villa doet dienst als jachthuis en heeft het model van een chalet, men noemt het daarom ook wel ''Het Zwitserse huis''. 

Naast het chalet wordt een kleine Engelse landschapstuin aangelegd. In 1873 wordt de villa omgebouwd tot herberg. Begin 1900 wordt de herberg afgebroken. Eind vorige eeuw liet Daniël François Scheurleer, een bankier van de familiebank Scheurleer en Zoonen een nieuw landgoed bouwen in neorenaissancestijl. Hierbij legt hij een grote tuin aan met een door lindebomen omgeven tennisbaan, een doolhof, een hertendrinkplaats en een theekoepel. Dit laatste is het enige overgebleven gebouw nadat de villa is afgebroken in de jaren '60 van de vorige eeuw. 

De theekoepel is volgens zeggen in 1904 overgeplaatst uit de Vechtstreek of uit Den Haag. De oorspronkelijke bouwperiode van de koepel is niet bekend. De architectonische detaillering van de panelen vertoont Lodewijk XVI-invloeden, terwijl het snijwerk in de bovendorpels meer Lodewijk XIV-invloeden laat zien.