De Brink

De Brink in Zeist is een grotendeels openbaar toegankelijk park van zo'n 9 ha. Het bestaat uit loofbos, grienden, waterpartijen en weiden. Aan de noordoostkant staat het witgepleisterde landhuis uit 1856, gebouwd in neoclassicistische stijl en omgeven door een landschappelijke aanleg. 

De Brink is gebouwd in opdracht van jhr. W.E. Huydecoper, burgemeester van Zeist. Het interieur is nog grotendeels authentiek. Opvallend is de ligging van het huis, iets verhoogd en onder een hoek met de weg. De voorzijde van het huis is daardoor gericht op de voormalige brink (onverhard dorpsplein) en de daar tegenover gelegen buitenplaats Schaerweijde (Utrechtseweg 75). Beide oprijlanen naar het huis worden afgesloten met een identiek, dubbel smeedijzeren spijlenhek uit 1856.

Het park wordt gekenmerkt door open en gesloten delen die het kader vormen voor diverse doorzichten vanuit het huis in het park en in het park zelf. Het terrein is sterk geaccidenteerd en voorzien van twee slingervijvers. In de noordwesthoek ligt een boerderij uit 1867 (nu kinderboerderij) op de grens van park- en weidegebied. Eind 20ste-eeuw is het park aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt, met o.a. een natuurpad en een nieuwe brug over de zuidwestelijke slingervijver.

In een filmpje in opdracht gemaakt van Het Geheugen van Zeist uit 2017 hoor en zie je meer over De Brink.