De Wildbaan

De Wildbaan ligt aan de zuidkant van de Hoofdstraat naast het buiten Bouwlust (Hoofdstraat 152) en tegenover de 18de-eeuwse buitenplaats Sparrendaal. De Wildbaan is een in landschapsstijl aangelegd park, met slingervijver, glooiende heuveltjes en boomgroepen.

Midden 19de-eeuw werd het terrein, toen overtuin van Sparrendaal, gekocht door George Luden. Deze liet het huis De Wildbaan rond 1857 door de architect H.J. van den Brink bouwen. De beroemde tuinarchitect J.D. Zocher jr. vormde de overtuin om tot landschapspark.

Het landhuis, tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de SS, werd in het najaar van de 1944 door de geallieerden gebombardeerd.

In 1941 kocht de eigenaar van Sparrendaal, aartsbisschop monseigneur Zwijsen, De Wildbaan aan om te voorkomen dat de buitenplaats verkaveld zou worden ten behoeve van villabouw. Het landhuis, tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de SS, werd in het najaar van de 1944 door de geallieerden gebombardeerd. Na de sloop van het grotendeels afgebrande huis is het park in stand gebleven.

Lees ook

Sparrendaal