De Wildkamp

Het huis werd vermoedelijk rond 1800 gebouwd voor Nicolaas van Bern, burgemeester van Wijk bij Duurstede. Volgens overlevering zou dit huis zijn naam te danken hebben aan het feit, dat vroeger op deze plaats na de jacht, in de tijd van David en Philips van Bourgondiƫ, de jagers hier hun kamp opsloegen om te kunnen ontspannen.

Aanvankelijk was alleen het klein hoge voorhuis gebouwd, waar rond 1850 een achterhuis aan toegevoegd werd. Ook is omstreeks die tijd een houten balkon op gietijzeren staanders erbij gekomen, met daaronder een veranda. Bij deze verbouwing ontstonden er aan beide zijden van het huis een vleugelmuur, waarop siervazen werden geplaatst. Ook beschikt het huis vanaf die tijd over twee nissen, met daarin de beelden van Flora en Fauna.

Tuinarchitect J.D. Zocher jr. heeft in 1852 De Wildkamp met een zichtlijn tot een visuele eindmarkering van het kasteelpark gemaakt. Het gebouw heeft nog een tijdje als chique uitspanning gediend waar men na een wandeling kon verpozen. Een latere eigenaar, notaris H.J. van Heijst, liet in 1893 achter het huis een wagenschuur toevoegen.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Singel 1, 3961 CE Wijk bij Duurstede, Nederland