Den Treek

Aan de rand van het dichtbeboste gebied ten zuiden van Amersfoort ligt landgoed Den Treek. Het grote landhuis met haar gestreepte luifels staat aan de rechterzijde van de Treekerweg, op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei.

Achter het huis ligt een grote vijverpartij met daarin enkele eilandjes. Het landgoed bestaat uit bos en landbouwgronden.

De parkaanleg in landschapsstijl is aangelegd in de 19de-eeuw in opdracht van Willem Hendrik de Beaufort. De 18de-eeuwse lanenstructuur is hierbij deels behouden gebleven. Het ontwerp voor de tuinen wordt toegeschreven aan de tuinarchitecten Jan David Zocher junior en Samuel Adrianus van Lunteren. Sinds de reorganisatie in 1910 door Leonard Antonij Springer is de aanleg van de tuinen nauwelijks veranderd.

Bij Den Treek staan verschillende bijgebouwen. Dit zijn onder andere een houten duiventoren, een koetshuis, een jachthuisje, een boerderij en een hopschuur.

Het hoofdgebouw van Den Treek dateert van oorsprong uit de 17de-eeuw of eerder en ontwikkelde zich van boerderij met aangebouwde herenkamer tot buitenplaats. In 1807 is het huis door Willem Hendrik de Beaufort verbouwd tot een middenstuk met twee zijvleugels in neoclassicistische stijl. Eind 19de-eeuw is het huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een toren en een aanbouw tegen de zuidgevel. In 1949 volgde een tweede verbouwing door architect G. Pothoven.

Het koetshuis aan de Treekerweg 46 is gebouwd in 1890-'92, samen met de dienstwoning, het poortgebouw en de ommuurde binnenplaats. Deze gebouwen zijn ontworpen door J. Pothoven. De tuinmanswoning aan de Treekerweg 44 dateert uit het einde van de 19de-eeuw en het jachthuis aan de Treekerweg 17 is gebouwd in 1838. Boerderij 'De Ossenstal' aan de Treekerweg 11 is gebouwd in 1887.

In het interieur van het landhuis zijn nog enkele gaaf bewaarde behangsels te zien in de eet- en de jachtkamer. Den Treek is recent gerestaureerd en doet nu dienst als hotel.