Doornburgh

Het forse landhuis Doornburgh staat in een landschappelijk aangelegd park tussen de Diependaalsedijk en de Vecht. Het 18de-eeuwse huis is met de voorgevel op de rivier gericht, er is zicht op het water over gazons en tussen boomgroepen door. 

Bij Doornburgh behoren twee bijgebouwen, een timmermanswoning, een ijskelder en twee hekken. Het hek aan de Vechtkant is fraai bewerkt en in 2002 grondig gerestaureerd. 

Ook staat er een strak architectonisch gebouw op het terrein, de Priorij Emmaus. Nadat in 1957 de Kanunnikessen van het Heilige Graf Doornburgh hadden verworven, is in 1965 dit gebouw naar ontwerp van Jan de Jong, leerling van Dom van der Laan gerealiseerd. Een prachtig voorbeeld van de zgn. Bossche School.

In 2017 verlieten de zusters Doornburgh en kwam het in bezit van de MeyerBergman Erfgoed Groep.

In 2013 is door interviewster Renee Bink en filmer Tjebbe Venema voor het project 'Op en rond de buitenplaats' i.o.v. het Vechtsnoer een beeldportret gemaakt van Doornburgh toen de Kanunnikessen van het Heilig Graf daar nog woonden.

Jelle Brouwer van Shot of culture maakte in 2022 onderstaand filmpje over Doornburgh waar natuur, kunst en wetenschap samenkomen.

In 2023 is een podcast uitgekomen met de verhalen in en rondom de buitenplaats in zeven afleveringen. Over het verleden en de toekomst, de gebouwen en het park.

Begin 2024 werd bekend dat de Stichting Buitenplaats Doornburgh niet langer actief is. Van 2018 tot 2024 organiseerde zij tentoonstellingen, concerten, rondleidingen en andere activiteiten.  Alle programma’s op het snijvlak van kunst en wetenschap zijn gestaakt. De architectuur op de buitenplaats blijft beleefbaar; bezoekers kunnen het klooster met rondleiding, audiotour of op eigen gelegenheid ontdekken. Ook blijft het mogelijk een bijeenkomst te organiseren, zoals een vergadering of bruiloft.

Wil je trouwen op deze bijzondere locatie?

Kijk op de website van Doornburgh voor de mogelijkheden om dit als trouwlocatie te boeken.