Drakenburg

Drakenburg (oorspronkelijk Drakensteyn, later Drakenburg ter onderscheiding van Drakensteyn bij Lage Vuursche) was een ridderhofstad en kasteel,  gebouwd in het tweede kwart van de 14de-eeuw bij Baarn. Drakenburg werd gekocht door Johan Holstein, die het kasteel in 1811 sloopte en verving door een statig landhuis. In 1860 werd Drakenburg verkocht aan jonkheer mr. F.L.H.J. Bosch van Drakestein, die in 1894 ook Drakensteyn bij Lage Vuursche van zijn vader verkreeg, zodat beide landgoederen weer in een hand belandden. In 1870 werd Drakenburg - op het koetshuis na - volledig gesloopt.

In 2007 heeft Nieuw Nederland Architecten op de archeologische restanten van het koetshuis een nieuwe buitenplaats ontworpen.

Op het landgoed staat ook het conferentiecentrum Drakenburg. Gebaseerd op de stichting Drakenburg  die in 1928 werd opgericht door Jan Beerends (1898-1978) als een katholieke volkshogeschool. De missie van de stichting was scholing te bieden aan de (kans)arme mensen.
"Drakenburg is nog steeds een plek voor scholing en persoonlijke ontmoeting. De moderne missie van Stichting Drakenburg is het gebouw en landgoed in stand te houden door persoonlijke bijeenkomsten op een professionele en gastvrije manier te  ondersteunen zodat onze gasten zich optimaal kunnen focussen op het doel van hun bijeenkomst".
 

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Zandheuvelweg 2, 3744 MN Baarn, Nederland