Drakensteyn

Al zijn de bomen kaal, er is vanaf de weg nauwelijks iets te zien van Kasteel Drakensteyn. Kasteel Drakensteyn ligt aan de rand van het dorpje Lage Vuursche bij Baarn. Het werd vooral bekend toen in 1963, de toenmalige Prinses Beatrix er ging wonen. In 1981, kort nadat Beatrix aantrad als koningin, vertrok ze van hier naar Den Haag. Na haar abdicatie in 2013 keerde Beatrix terug naar Lage Vuursche.

Drakensteyn gaat terug op een 14de-eeuwse hofstede, die in later eeuwen uitgroeide tot een aanzienlijk huis. In 1640 liet Gerard van Reede op Drakensteyn het huidige huis bouwen, mogelijk naar ontwerp van Jacob van Campen. Het achthoekige huis staat op een klein eiland. De bouwhuizen aan weerszijden van de oprijlaan zijn in de jaren '60 van de 20ste-eeuw opnieuw opgetrokken.

De naam is afkomstig van Werner van Drakenborg, die de woonstede rond 1359 zijn naam gaf. De naam van Drakensteyn eindigt op 'steyn', hierdoor weten we dat toen het kasteel haar naam kreeg het een stenen gebouw was.

In 1807 kwam Drakensteyn in handen van een Utrechtse burgemeester, mr. Paulus Wilhelmus Bosch. Na deze aankoop liet hij en zijn verdere familie zich in het vervolg Bosch van Drakesteyn noemen. Deze familie behield Drakensteyn 150 jaar lang, tot het in 1959 werd gekocht door Beatrix.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Slotlaan 3, 3749 AA Lage Vuursche, Nederland