Eyckenstein

Even ten oosten van Maartensdijk ligt goed zichtbaar vanaf de Dorpsweg het landhuis Eyckenstein. Bijbehorend landgoed bedraagt 450 ha. Bij het landhuis ligt het kernlandgoed van zo’n 200 ha. Het grootste deel hiervan bestaat uit bos en omstreeks 34 ha. is als rijksmonument aangemerkt. Verder omvat Eyckenstein een biologische boerderij met landerijen, huurwoningen, een restaurant, een manege, een Koetshuis en een tuinderij met historische kassen, tuinmuur en oranjerie.

De vroegste bouw van het landhuis is van rond 1610. Doordat de eigenaren in verschillende culturele periodes verbouwd en aangebouwd hebben, zijn er verschillende bouwstijlen door elkaar te zien. De meest in het oog springende bouwstijl is de Neopalladiaanse stijl (classicistisch). Opvallend is de naar voren springende zuilenportiek met Ionische zuilen, gebouwd door Maurits Jacob Eyck rond 1820. De Moorse kamer, beide balkons, verruiming van de ingang en aanzienlijke uitbreiding door de westvleugel, in opdracht van Mr. Willem Carel baron van Boetzelaer en uitgevoerd rond 1880 vormen belangrijke onderdelen van het huis.

Rondom en ten noorden van het landhuis ligt het historische park in de Engelse landschapsstijl. Dit park is rond 1882 ontworpen door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Kenmerkend zijn de golvende lijnen, doorzichten, boom- en waterpartijen, groepen heesters en grasvelden. Het oorspronkelijke ontwerp is nog grotendeels intact en hersteld.

Aan de oostzijde in het park staat het Koetshuis, dat tussen 1850 en 1875 is gebouwd. Tegenwoordig kan het via restaurant de Mauritshoeve voor bijeenkomsten worden gehuurd. Iets meer naar het noorden ligt de grafkelder uit 1811 met omstreeks 36 nissen en 23 bijzettingen. Deze is in 2021 alsnog als rijksmonument toegevoegd en volledige renovatie staat gepland voor 2023. In de grafkelder zijn tussen de bouw in 1812 en 1938 ruim 40 personen bijgezet. Over de laatste rustplaats van Anna Bregitta Eyck van Zuijlichem-Story van Blokland is een artikel verschenen.

Ten zuiden van de Dorpsweg, tegenover het landhuis, staat de oorspronkelijke tuinmanswoning Klein Eyckenstein van 1850. Iets meer naar het westen langs de Dorpsweg ligt de Koetsierswoning van voor 1825. Beide zijn nu als woning in gebruik.

Eveneens ten zuiden van de Dorpsweg ligt het moestuinensemble met moestuin, tuinmuur, twee kassen en de Oranjerie. Deze zijn van rond 1880. In de moestuin zijn tegenwoordig een biologische tuinder en een biologische kruiderij gevestigd.

In 2022 is onderstaand filmpje gemaakt in opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht/Platform Utrechtse Buitenplaatsen t.g.v. het symposium over 'de vitale buitenplaats' door de sKBL.

 

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een feest, vergadering of trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met het landgoed.