Geerestein

Geerestein gaat terug op een middeleeuws kasteel en is vermoedelijk eind 15de-eeuw gesticht door Jacob van Zuylen van Nijevelt. In 1834 is dit kasteel in neoclassicistische stijl verbouwd, en heeft de voorgevel het huidige aanzien gekregen. Op diezelfde voorgevel is een familiewapen te zien dat is uitgevoerd is in de kleuren van de ridderhofstad Geerestein. De bouwhuizen op het voorplein dateren uit de 18de-eeuw en zijn eveneens in 1834 verbouwd. 

Wie een wandeling door het park neemt wordt , wordt beloond met schilderachtig bouwsels in verschillende stijlen. Neem het stalgebouw met een heus tempelfront, of het kinderhuisje 'Heiligerlee' in de stijl van een Zwitsers chalet. Of wat dacht u van de toren (een folly, d.w.z.  een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is) in neogotische stijl, tegen de boerderij Klein Geerestein aangelegen.

 

De formele structuur van de parkaanleg van vóór de 19de-eeuw bestond uit twee rechthoekige eilanden die het huis en de twee bouwhuizen flankeerden. Opvallend is het loodrecht op de achtergevel van het huis staande Grand Canal (een kunstmatig aangelegde waterweg), een der grootste in Nederland. Dit Grand Canal geeft uitzicht op de Woudenbergsche Grift en is waarschijnlijk eind 18de-eeuw aangelegd.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Geeresteinselaan 53, 3931 JB Woudenberg, Nederland