Geesbergen

De geschiedenis van deze buitenplaats voert terug naar het jaar 1649. Joan Huydecoper koopt van de erfgenamen van Sebastiaan van Geesbergen op deze locatie een groot terrein, inclusief de erop aanwezige boerderij/hofstede Geesbergen. Hij liet op het terrein, na verkaveling, vier buitenhuizen bouwen, waaronder Geesbergen. Wanneer het huidige Geesbergen is gebouwd is niet met zekerheid te zeggen omdat oude stukken zoek geraakt zijn.

In 1912 wordt de buitenplaats verkocht aan H.J. Heinsius voor 7.500 gulden; hij sticht hier een kwekerij. Twintig jaar later neemt zijn zoon de buitenplaats over en gaat hier rozen kweken. De kassen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verloren. De buitenplaats bezat ook een koetshuis en een tuinmanswoning, die in verband met bouwvalligheid in 1935 werden afgebroken. Hier werd vervolgens een café gebouwd met bouwmateriaal afkomstig van de sloop. Na 1948 werd het huis omgebouwd tot restaurant met een midgetgolfterrein.
Het huidige herenhuis werd in 1961 verbouwd en in 1969 aan de achterzijde uitgebreid.

Tegenwoordig is er een restaurant en B&B gehuisvest onder de naam Nieuw Geesberge.  Het huis werd de laatste 80 jaar zo genoemd.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht Vechtstreek
  • Plaats Zandpad 23, 3601 NA Maarssen, Nederland
  • Te bezoeken Deze organisatie is te bezoeken.