Gildestein

Gildestein ligt nu pal aan de Biltstraat. Het vroegere park strekte zich uit tot de Biltse Grift (nu F.C. Dondersstraat en Alexander Numankade) en de Oude Vecht. Waarschijnlijk is deze buitenplaats rond 1680 ontstaan en dankt zijn naam aan de nabijgelegen Gildbrug en de Gildpoort, één van de buitenpoorten van de stad Utrecht.

Volgens een beschrijving uit 1744 was het een groot huis, met vijf kamers beneden en acht kamers op de eerste verdieping. Er was een stal voor vier paarden en een grote vijver met een speelhuis. Naast het huis heeft tussen 1811 en 1816 een katoendrukkerij gestaan met arbeiderswoningen op het terrein.

In 1819 werd de fabriek omgebouwd tot Rijksveeartsenijschool. Het huis Gildestein werd woning voor de directeur, dat het tot 1909 gebleven is. In 1905 werd op het terrein een manege gebouwd, die al snel door zijn karakteristieke voorgevel de 'paardenkathedraal' werd genoemd en nu dienst doet als theater. In 1909 werd een hondenstal gebouwd, die tegenwoordig dienst doet als café-restaurant.

In 1988 vertrokken de laatste vakgroepen van Diergeneeskunde naar De Uithof (nu Utrecht Science park) en werd het huis omgebouwd tot appartementen.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Biltstraat 168, 3572 BP Utrecht, Nederland