Heidestein

De bebouwing op het terrein van de voormalige buitenplaats Heidestein bestaat uit Klein Heidestein (1921) een gedeeltelijk in hout opgetrokken landhuis (Heidestein 7 - nu een HR-adviesbureau), een voormalig koetshuis met stal en woning (nr. 1), een poortgebouw met woningen (nr. 5-5a), schaapskooien en schuren. Meest bijzonder is het theehuis in chaletsstijl, staand op een onderbouw met ijskelder en waterreservoir. 

Vanaf 1894 kocht baron Taets van Amerongen van Woudenberg grote stukken heide die eerder bij buitenplaats Bornia behoorden. In 1903 liet hij daarop een grote villa bouwen. De volgende eigenaar, F.J.H. De Wetstein Pfister breidde het landgoed verder uit, voornamelijk voor bosaanleg. Hij liet de villa vergroten met een toren en installeerde twee Amerikaanse windmolens voor de water- en energievoorziening (zie foto bovenaan). Ook legde hij vijvers en heuvels aan, een watertunnel en een badinrichting.

In 1926 werd het landgoed gesplitst in Groot Heidestein, met de villa, en Klein Heidestein uit 1921. In 1927 werd de villa gedeeltelijk afgebroken, het overblijvende deel werd verbouwd in de trant van een Engels landhuis met uitkijktoren. In 1939 brandde dit af. Klein Heidestein brandde eveneens af, in 1946, in het jaar daarop werd het pand hersteld.