Herteveld

Herteveld met zijn grote vensters en witbepleisterde muren ligt op de westelijke oever van de Vecht, net buiten de bebouwde kom van Maarssen. Om het huis ligt een park met een gazon. Met zijn blinde zijmuren behoort Herteveld tot de eerste generatie buitens, het stadhuis-buiten.

Op de grond die Dirck van Zinnick in 1630 kocht liet hij naast elkaar twee buitenplaatsen bouwen, die ten zuiden Herteveld en ten noorden Leeuwenvecht. Zijn schoonzoon, Everard Scott, liet ze rond 1670 door Jan van der Heijden schilderen en door van Diepenem in kaart brengen.

Scott en Joan Huydecoper sloten tijdens het Rampjaar de overeenkomst met de Fransen dat de buitens in Maarssen, tegen betaling van een grote afkoopsom, gespaard zouden blijven. Dat verklaart waarom alleen in Maarssen buitens van voor die datum bewaard zijn gebleven. Naast Herteveld zijn dat: Gansenhoef, Huis ten Bosch en Vredenhoef.

In 1804 werd het huis gepleisterd en kreeg het zijn langwerpige ramen. Uit die tijd stamt ook de parkaanleg, het koetshuis en de waterbank aan de Vecht. Zijn huidige vorm kreeg het huis in 1870. Het 17de-eeuwse hekwerk met stenen pilaren wordt bekroond met loden siervazen en geeft via de oprijlaan toegang tot de buitenplaats. De 18de-eeuwse oranjerie werd in de 19de-eeuw uitgebreid met een Chinese koepel.

In 2013 is door interviewster Renee Bink en filmer Tjebbe Venema voor het project 'Op en rond de buitenplaats' i.o.v. het Vechtsnoer een beeldportret gemaakt van Herteveld en de bewoners.

Een beeldportret van Herteveld uit 2013