Het Hoogeland

Prominent aan het eind van de Biltstraat staat Het Hoogeland, een groot gepleisterd gebouw in neoclassicistische stijl. Het is tussen 1824 en 1827 als buitenhuis gebouwd voor jonkheer Willem Elisa Ram naar ontwerp van de Vlaamse architect T.F. Suys. Tuinarchitect Hendrik van Lunteren zorgde voor een mooi landschapsparkje er omheen met enkele bijzondere bomen, zoals een trompetboom en een waaierboom.

 Een tiental jaar later kreeg het huis een verlenging van de twee zijvleugels naar ontwerp van de Utrechtse stadsbouwmeester C. Kramm. De oorspronkelijke entree in de voorgevel via twee trappen naar het zuilenportiek op de onderbouw is toen komen te vervallen. Deze is naar de achtergevel verplaatst, waar een halfrond zuilenportiek over de gehele hoogte te zien is.

Ondanks protesten werd rond 1870 dwars door het park de Oosterspoorweg aangelegd. Een jaar later kwam aan de oostzijde de R.K.begraafplaats. Omstreeks 1883 besloten Rams erfgenamen het huis te koop te zetten. De stad Utrecht kon de buitenplaats in 1888 aankopen en liet vervolgens de tuin omvormen tot stadspark waardoor het Hogelandsepark ontstaat. In 1891 verhuisde de voorloper van het Centraal Museum naar dit ruim bemeten buitenhuis. In 1918 betrok Staatsbosbeheer de buitenplaats, die in 1938 een extra verdieping erop liet bouwen om een eigen museum te huisvesten. Sinds circa 1994 is Het Hoogeland in gebruik als kantoor.

Meer lezen over de geschiedenis van Hoogeland?

Ja graag!