Het Huis ten Bosch

Het Huis ten Bosch ligt aan de rand van de historische kern van Maarssen. Het vrijstaande landhuis wordt omgeven door een gazon met diverse bomen en rechthoekige percelen die worden omzoomd door borders en buxushaagjes. Het huis is gebouwd in classicistische stijl en staat met de voorgevel naar de rivier. Linksachter het hoofdhuis staat het koetshuis.

Het Huis ten Bosch werd in 1628 gebouwd in opdracht van Pieter Belten en zijn vrouw Constantia Coymans. Het Hollands classicistisch ontwerp is zeer waarschijnlijk afkomstig van architect Jacob van Campen. Godefridus Cromhout heeft vermoedelijk het huis in de 18de-eeuw gemoderniseerd en de koepelkamer aan de achterzijde toegevoegd en het inrijhek laten plaatsen.

In 1922 werd het pand in opdracht van de gemeente Maarssen verbouwd tot gemeentehuis. In 1962 werd het door architect B.O. van den Berg in opdracht van Jacob Gieling gerestaureerd. Tezelfdertijd werd het 17de-eeuwse voormalige koetshuis gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning.

Het Huis ten Bosch heeft een toegangshek dat dateert uit ca. 1715-'30; het ontwerp wordt toegeschreven aan Ignatius van Lugteren.

In 1993-'96 werd het interieur van het landhuis gerestaureerd en kwamen plafondschilderingen van Antoni Hendricks uit de 17de-eeuw tevoorschijn.