Hindersteyn

Ondanks het neogotische huis, domineert bij buitenplaats Hindersteyn een middeleeuwse uitstraling.  De oorzaak hiervan is de grote middeleeuwse toren, waar het woonhuis omheen is gebouwd. De dikke muren en de hoekigheid van het gebouw geven het een robuust uiterlijk. Mede door de omringende gracht moet Hindersteyn een veilig heenkomen geweest zijn.

De sierlijke puntige ramen zijn aan alle zijden van het gebouw te zien. Aan de oost- en zuidkant van Hindersteyn ligt een parkbos, waarin zowel de landschappelijke- als formele stijl terug zijn te vinden. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een landschappelijk aangelegde tuin met zichtlijn tussen het huis en de weg. Een deel van de gracht tussen de tuin en het bos is verbreed tot vijver. Rondom de gracht staan bomenrijen.

Naast de in de 19de-eeuw aangebouwde neogotische vleugels, heeft de middeleeuwse woontoren ook een neogotisch poortgebouw. Bij dit gebouw staan een tuinmanswoning uit 1851 en daarnaast een fruitschuur.  

Hindersteyn heeft vanaf de middeleeuwen veel eigenaren gehad. In 1647 vond de eerste grote verbouwing plaats in opdracht van Bitter van der Marsche. In 1841 liet Philip Julius baron van Zuylen van Nijevelt, met uitzondering van de toren, het huis vervangen door nieuwbouw in neogotische stijl. Wel werd de toren hierbij in dezelfde stijl aangepast. Op de plaats van de voorburcht kwam een in landschappelijke stijl aangelegde tuin. De gracht om het huis werd gedempt. Hindersteyn is eind 20ste-eeuw gerestaureerd.

In 2022 is onderstaand filmpje gemaakt in opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht/Platform Utrechtse Buitenplaatsen t.g.v. het symposium over 'de vitale buitenplaats' door de sKBL.

Boeken van deze locatie?

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een feest, vergadering of  trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met de buitenplaats.