Houdringe

Het huis van Houdringe is niet in het geheel uit dezelfde tijd afkomstig. Het hoofdhuis is gebouwd in 1779, ter vervanging van een ouder huis. Het ontwerp hiervoor is waarschijnlijk afkomstig van Abraham van der Hart. De zijvleugels zijn in dezelfde stijl gebouwd, maar wel pas bijna twee eeuwen later, in 1954. 

Het gebouw is in gebruik door Sweco Nederland (voormalig Grontmij).

In het midden van de kenmerkende H-vorm ligt het zogenaamde corps-de-logis, dat aan beide kanten wordt geflankeerd door een zijvleugel. Zij omarmen op hun beurt weer een deel van de voor- en achtertuin. Ook de tuin is aan verandering onderhevig geweest. Sinds het einde van de jaren '60 is deze formeel gemaakt.

Rondom het landhuis is nog een wijdverbreide landschappelijke aanleg aanwezig. De parkaanleg aan de achterkant van het huis is ontworpen door Jan David Zocher junior, al voor 1824. De aanleg wordt gekenmerkt door grote open ruimtes, omzoomd door bosranden. Aan de voorzijde geeft een mooie historische oprijlaan toegang tot het landgoed. Aan het begin hiervan staat nog een portierswoning uit het jaar 1902 en een bakstenen speelhuisje uit 1858. 

Zeg je nu Haudringe of Hoedringe?

Hoe spreek je de naam van deze buitenplaats uit? Je leest het bij het Online Museum De Bilt.