Huis te Vliet

Wat verborgen en een stuk terug liggend van de weg vinden we in het gehucht Lopikerkapel het Huis te Vliet. Het huidige aanzien van het in oorsprong uit de 14de-eeuw stammende kasteel dateert uit 1936 toen het huis met een verdieping werd verlaagd. In 1856 was Huis te Vliet al tot een buitenplaatsje omgevormd met zesruits vensters en een entree in een rondboognis. Deze toegang is met een trap langs een hoge onderbouw bereikbaar en herinnert aan de oude kasteelsituatie toen rond het onderhuis nog een omgrachting aanwezig was. 

De voormalige oranjerie (nr.168-169) is onherkenbaar verbouwd. Aan de weg staat een hekpijler in slechte staat. In de as van het huis loopt een lange zichtlaan richting de Lek.

Huis te Vliet wordt voor het eerst in 1375 genoemd en moet toen uit een vierkante woontoren hebben bestaan. Het was een Stichts leen, dat in 1538 als ridderhofstad officieel was erkend. Begin 18de-eeuw was het nog een trots kasteel met twee hoge bouwdelen, ieder voorzien van een eigen zadeldak. Op het voorplein stonden een koetshuis en oranjerie. In 1826 werd het achterste bouwdeel afgebroken. In 1836 werd het overgebleven deel ingekort en voorzien van een nieuwe gevel en dak.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Lopikerweg Oost 166, 3412 KH Lopikerkapel, Nederland