Hydepark

Hydepark ligt aan de noordkant van de Driebergsestraatweg. Van de oorspronkelijke bebouwing is een flink aantal gebouwen bewaard gebleven, maar het hoofdgebouw is echter verloren gegaan. De landschappelijke aanleg bestaat voornamelijk uit parkbos.

Van de gebouwen zijn aanwezig: een rentmeesterswoning (Driebergsestraatweg 32), een portierswoning (nr. 34) in neorenaissancestijl, een kleine tuinmanswoning (nr. 36), een dienstwoning uit 1900 (nr. 38), een gerenoveerd koetshuis (nr. 46), een langhuisboerderij met potstal (nr. 48), een tweede portierswoning (nr. 52), een paar houten tuinhuisjes en een prachtige oranjerie.

Tussen 1885 en 1888 werd de bestaande buitenplaats Heidepark door Hendrik van Loon en Louise Borski in hoog tempo en in grootse stijl geheel opnieuw aangelegd. Hij was een succesvol Amsterdams bankier bij Hope&Co, zij een schatrijke erfgename uit het bankwezen met een weelderige levensstijl. Haar voorkeur voor Engels personeel vertaalde zich ook in de meer chique naam Hydepark die zij aan het 114 hectare buitenplaats heeft gegeven. Tegelijk met de aanleg van een nieuw park door Hendrik Copijn werd een enorm, nieuw huis met talrijke bij- en dienstgebouwen gerealiseerd de aannemers Staal & Haalmeijer naar ontwerp van architect Jean Nicolas LandrĂ©. Voor de zoon kwam er nog een chaletvilla La ForĂȘt, waarvoor de Arnhemse Bovenweg aangepast moest worden. Het was een van de laatst aangelegde grote landschapsparken op de Utrechtse Heuvelrug, uitgevoerd in late landschapsstijl met talloze zichtlijnen door het park.

Veel gebouwen zijn inmiddels verdwenen; het grote huis werd in 1942 door brand verwoest. De watertoren en de villa zijn eveneens verdwenen. In 1951 werd Hydepark gekocht door de Hervormde Kerk die in 1962 is een modern seminarium op de plaats van het landhuis liet bouwen.

Deze locatie boeken?

In de oranjerie van Hydepark zijn congressen en trouwerijen mogelijk.