Jagtlust

Van oorsprong hoorde het terrein van Jagtlust tot het grondgebied van het Klooster Oostbroek. Na de Reformatie werd het voormalige kloosterbezit in 1642 verkocht aan Johan van der Nijpoort. Meer dan een eeuw later in 1762, werd Cornelis van der Hoop eigenaar van het al bestaande buiten en vanaf die tijd wordt het Jagtlust genoemd.

In 1797 werd Jagtlust gekocht door Jan Wolters van de Poll.  Over de relatie van de familie Van de Poll met Suriname en de West-Indische Compagnie kun je bij het Online Museum De Bilt meer lezen.

Het huis werd diverse malen vergroot en verfraaid. De huidige vorm kreeg Jagtlust in 1892 toen J. Boissevain eigenaar werd. In 1928 werd het landgoed aangekocht door de gemeente De Bilt. Na een grootscheepse verbouwing, werd het hoofdhuis in 1932 als gemeentehuis in gebruik genomen. De conciërgewoning en een uitbouw aan de achterzijde, de trouwzaal, werden aan het geheel toegevoegd.

Het landhuis staat in een landschappelijk aangelegd park en kijkt via een gazon uit op de weg en de daar tegenover liggende tuin. Opvallend is de grote breedte van het landhuis, de voorgevel is negen vensterassen breed. Aan de rechterzijde verbindt een gang het hoofdgebouw met een conciërgewoning.

In de serie Dronebeeld van het Online Museum De Bilt zie je hoe Jagtlust er anno 2024 uitziet.