Kasteel Batestein

Van het grootse Kasteel Batestein, dat tot ver in de 17de-eeuw de skyline van Vianen heeft gedomineerd, resteert bovengronds niet meer dan de Hofpoort en een pomp op het Hofplein, waarvan de ontwerpen toegeschreven worden aan de beroemdste architect van de 17de-eeuw, Jacob van Campen.

De Hofpoort, ook wel Bospoort genoemd naar het Viaanse Bos, bezit dorische pilasters met een hoofdgestel. Bovenop het attiek met witgepleisterd paneel prijken twee jachthonden met schilden. De pomp herinnert met het jaartal 1648 aan de Vrede van Munster en aan de plaatsing ervan door Johan Wolfert van Brederode, veldmaarschalk van het Staatse leger.

In opdracht van deze Van Brederode werd in het tweede kwart van de 17de-eeuw het omstreeks 1373 gebouwde kasteel Batestein omgetoverd tot een comfortabel lustoord met fraaie poorten, tuinen, met linden beplante wallen en vele bijgebouwen. Het zou volgens Constantijn Huygens ‘een stukje paradijs’ zijn geweest. Met het uitsterven van de Viaanse Van Brederodes in 1684 is het gedaan met dit stukje paradijs. Uiteindelijk wordt de hele zaak in 1828 als steengroeve verkocht en vrijwel afgebroken. Wat er nog staat maakt midden 19de-eeuw plaats voor een gasfabriek (gesloopt 1980). De als bedrijventerreintje ingerichte kastelplaats wordt in 1909 nog verrijkt met een watertoren.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Hofplein, 4132 VL Vianen, Nederland