Kasteel De Haar

De Haar met zijn vele torens en rood-wit gestreepte luiken is een van de meest imposante kastelen van Nederland. Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar erfde de ruïne van het kasteel in 1890. Door zijn fortuinlijke huwelijk met Hélène de Rothschild kreeg hij de mogelijkheid de herbouw ervan ter hand nemen.

Zo werd De Haar vanaf 1892 herbouwd naast de ruïne van een middeleeuws kasteel. Waarschijnlijk was dat in eerste instantie een versterkte woontoren uit de 12de-eeuw op een omgracht stuk grond. Ondanks alle aanvallen en rampen die het te beurt viel, werd het kasteel telkens weer hersteld. Eind 19de-eeuw raakte De Haar echter onbewoond en verviel tot ruïne.

Voor de herstelwerkzaamheden werd de bekende architect Pierre Cuypers (die ook het Rijksmuseum heeft ontworpen) aangetrokken. Hij koos voor een neogotische en neorenaissance stijl. Hij werkte in nauwe samenwerking met zijn zoon Joseph van 1892 tot 1912 aan dit grote project. Het rood bakstenen kasteel werd van voor die tijd moderne gemakken voorzien zoals elektrische verlichting en centrale verwarming. Het interieur is rijk gedecoreerd in eclectische stijl, met de nadruk op neogotiek.

Het kasteel ligt in een groot park in romantische landschapsstijl. Het park en de tuinen zijn eind 19de-eeuw ontworpen door Hendrik Copijn, met waterpartijen, boomgroepen, fraaie bruggetjes en doorkijkjes. Het totale park bestaat uit twee delen. Het Noorderpark, waarin het kasteel en de geometrische stijltuinen liggen, wordt omgeven door een Engels landschapspark. Het Zuiderpark, nu in gebruik als golfterrein, is geheel in Engelse landschapsstijl aangelegd. Samen zijn de parken ongeveer 100 ha. groot.

Behalve het kasteel omvat het complex nog enkele andere gebouwen die door Cuypers in eclectische stijl zijn gebouwd of verbouwd. Dit zijn de in oorsprong 14de-eeuwse kapel op het kerkeiland, het dienstgebouw dat stallen, koetshuizen, wasplaatsen, dienstwoningen en garages bevat, een neogotisch chalet met een kleine voorburcht uit het begin van de 20ste-eeuw, een grote voorburcht en een portierswoning aan de Zuylenlaan.

Onderstaand filmpje is in 2019 opgenomen.

In 2020 tijdens de coronatijd kreeg Mike Hogeveen toestemming om met een drone ook binnen te filmen.

Deze locatie boeken? Of juist op zoek naar een fietsroute?

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een feest, vergadering of trouwerij en fotoreportage.
Neem contact op met het kasteel.

Wil je fietsen van Slot Zuylen naar Kasteel De Haar? Met een kleine 40 km. fiets je dit rondje