Kasteel Heemstede

De geschiedenis van Kasteel Heemstede gaat ver terug in de tijd. In 1323 was er al een ridderhofstad Heemstede. Waarschijnlijk bevinden zich hiervan nog funderingen in de grond in een boomgaard tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwede kanaal.

De rechten van de ridderhofstad gingen over op het in 1645 in Hollands Classistische stijl gebouwde Kasteel Heemstede op de huidige locatie. Hierbij werd later ook een renaissancetuin aangelegd. De tuin werd eind 17de-eeuw fors uitgebreid in de Franse barokstijl, door de beroemde Franse architect Daniel Marot.

In de 18de- tot en met de 21ste-eeuw maakte het kasteel een periode mee van verval, restauratie, brand en reconstructie.

Tot 1999 staat het kasteel erbij als een ruïne waarna het door de vastgoedonderneming Phanos weer in oude glorie werd hersteld. Een deel van de tuinen zijn weer gereconstrueerd en de Koetshuizen en de Oranjerie zijn weer herbouwd. Sinds maart 2002 bevindt het restaurant zich in de onderste laag van het Kasteel met terras aan de slotgracht.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Heemsteedseweg 26, 3992 LS Houten, Nederland

Dineren in dit kasteel?

Restaurant Kasteel Heemstede