Leeuwenburgh

Het landgoed Leeuwenburgh ligt aan de Langbroekerwetering en maakt daarmee deel uit van de serie kastelen en buitenplaatsen aan de wetering. Leeuwenburgh bestaat in hoofdzaak uit een lang smal perceel tussen de Langbroekerdijk en de Gooijerdijk.

De hoofdvorm en structuur van het park worden door de langgerekte vorm bepaald. Richting Gooijerdijk bestaat het park vooral uit bos en weiden. Aan de achterzijde van het huis liggen landschappelijke waterpartijen, die ooit vijvers bij de formele aanleg waren. Aan de voorzijde van het huis staan geschoren hagen. Rechts ligt de moestuin met hoogstamboomgaard, waarin een houten duiventoren uit 1880 staat. Een monumentaal toegangshek aan de zijde van de Langbroekerdijk markeert de ingang.

Het op de middenas gesitueerde classicistische herenhuis met bijbehorend bouwhuis kijkt via een gazon uit op de Langbroekerdijk. Het bouwhuis omvat een koetshuis, in gebruik als garage, een woonhuis en een oranjerie. De portierswoning (Gooijerdijk 30) staat aan het begin van een lange oprijlaan vanaf de Gooijerdijk.

De formele tuinaanleg werd verlandschappelijkt, waarbij de overtuin werd ingekort maar de zichtas bleef bestaan.

Jonkheer Pieter de Beaufort gaf in 1859 opdracht tot een grootscheepse verbouwing, die nagenoeg herbouw inhield van het blokvormige huis uit 1657. De gracht om het huis werd gedeeltelijk gedempt. De formele tuinaanleg werd verlandschappelijkt door A. J. van Westrenen, waarbij de overtuin werd ingekort maar de zichtas bleef bestaan. Het bouwhuis werd begin 20ste-eeuw uitgebreid.