Lenteleven

De voormalige buitenplaats Lenteleven (voorheen Nieuweroord) ligt aan de zuidkant van de Utrechtseweg, tegenover Schaerweijde en Veldheim. Het witgepleisterde neoclassicistische huis is met de voorgevel naar de weg gericht. Van de oorspronkelijke aanleg rond het huis is nauwelijks iets bewaard gebleven, slechts een aantal oude beuken en andere bomen.

De buitenplaats Nieuweroord werd rond 1860 gebouwd. Eind 19de-eeuw werd het huis verbouwd in opdracht van mevrouw de weduwe G. van der Voort- Beckeringh. Een nieuwe verbouwing volgde in 1912 door architect L.A.H. Wolf, waarbij het huis van een derde verdieping werd voorzien en het balkon werd uitgebreid over de gehele breedte van de voorgevel.

In 1939, toen het Leger des Heils eigenaar werd, kreeg Nieuweroord de bestemming kindertehuis. In 1977 bouwde de nieuwe eigenaar, B.V. Maatschappij Ontwikkeling van Bouwprojecten Projekt 5, een groot kantorencomplex op nauwelijks vijf meter afstand achter het huis. Het huis zelf werd in 1979 kantoor van restauratie-aannemer Schakel & Schrale, die de naam verandert in 'Lenteleven'.