Lindenhorst

Lindenhorst is omgeven door een in landschappelijke stijl aangelegde tuin, met zichtlijnen naar Hydepark even verderop aan de Hoofdstraat en richting Gooijerdijk. De overplaats aan de noordkant van de Hoofdstraat is nog deels intact. Enigszins verscholen, ten zuiden van het huis, staat het voormalige koetshuis uit 1863, met latere uitbreidingen.

Het monumentale witgepleisterde landhuis is gebouwd in neoclassicistische stijl; het staat op een lichte verhoging, met de zijgevel naar de Hoofdstraat gericht. Vanaf de voorgevel fungeert de Hoofdstraat als zichtas richting Doorn. Een smeedijzeren hek geeft toegang tot het huis. Rechts van Lindenhorst staat het voormalig zomer- annex bakhuis bij de oorspronkelijke boerderij, die zelf tegen de achtergevel van het landhuis staat.

Lindenhorst is een zeer laat voorbeeld van een buitenverblijf met boerderij en is daardoor zeer bijzonder voor Driebergen-Rijsenburg.

Lindenhorst is in opdracht van A.H. Metelerkamp in 1863-1864 gebouwd op de plek van een van origine 17de-eeuwse boerderij. Het huis werd zo gebouwd dat boerderij en villa één geheel gingen vormen. Lindenhorst is een zeer laat voorbeeld van een buitenverblijf met boerderij en is daardoor zeer bijzonder voor Driebergen-Rijsenburg. Tussen 1912 en 1972 is het huis in gebruik geweest als bejaardenhuis. Daartoe werd het interieur verbouwd en vond ook uitbreiding plaats aan de achterzijde.

Lees ook

Hydepark