Lockhorst

Kasteel Lockhorst lig ten westen van de bebouwde kom van Leusden, vlakbij de Heiligenbergerbeek. Het staat aan het begin van de Lockhorsterweg, die bij het huis fungeert als oprijlaan. 

De omringende aanleg bestaat voornamelijk uit bos. Het landhuis is vormgegeven in Engelse landhuisstijl, met een typerend hoog dak. Het huis kijkt aan de voorzijde uit over een met bomen omzoomde weide naar een bosje dat de achterliggende goederenspoorweg aan het oog onttrekt. Voor het bosje ligt een vijver.
Lockhorst gaat terug op een middeleeuws kasteel. In de 17de-eeuw was dit kasteel al verdwenen. De locatie is echter nog herkenbaar in een verhoogd terrein langs de beek, omgeven door een sterk verlande gracht. 

In de eerste helft van de 17de-eeuw verrees op Lockhorst een krukhuisboerderij met een aangebouwde herenkamer. Rond 1885 werd uiteindelijk een landhuis gebouwd. In 1927 kwam Lockhorst, toen 128 ha. groot, in bezit van Elisabeth Bicker, die het jaar daarop het huidige huis liet bouwen. Het ontwerp was van de hand van de Amersfoortse architect M.J. Klijnstra.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Lockhorsterweg 4, 3832 RA Leusden, Nederland