Lommerlust

De voormalige buitenplaats Lommerlust ligt aan de noordkant van de Utrechtseweg, vlakbij het centrum van Zeist. Het witgepleisterde landhuis staat dicht aan de weg, daarvan gescheiden door een ondiepe voortuin. 

Lommerlust is waarschijnlijk gebouwd in de jaren '20 van de 19de-eeuw in Hollands classicistische trant met een in de middenpartij uitgebouwde koepelkamer. Van het oorspronkelijke park van de buitenplaats zijn slechts enkele restanten over. In de tuin is nog een speelhuisje aanwezig en achter het huis zijn in het plantsoen en in de tuinen van de woningen langs de laan Lommerlust verscheidene oude bomen bewaard gebleven. De Van Renesselaan tegenover de middenpartij van het landhuis vormt de zichtas op Lommerlust.

In 1975 werd het toen leegstaande landhuis gekraakt.

De buitenplaats is rond 1829 gesticht door de weduwe mevrouw C. van Beest. Na haar overlijden in 1837 wisselde Lommerlust vaak van eigenaar. In 1934 werd het grootste gedeelte van de grond verkocht voor de bouw van een complex middenstandswoningen langs de net aangelegde laan Lommerlust. In 1975 werd het toen leegstaande landhuis gekraakt. Enkele jaren later werd onder druk van de krakers begonnen met de restauratie en werd Lommerlust omgebouwd tot 14 appartementen. Ook werden twee zijvleugels toegevoegd, in dezelfde stijl als het huis. Bij het nu U-vormige gebouw bevindt zich de hoofdingang nog altijd aan de achterzijde.