Ma Retraite

Ma Retraite is qua uiterlijk heel bijzonder: het oogt aan de voorkant als een stukje Italië in Nederland. Dit is niet per ongeluk zo gekomen.

De grond van Ma Retraite werd in 1896 gekocht door Johan Hendrik van Marwijk Kooy, de directeur van de Amstel bierbrouwerij. Hij liet het oude landhuis dat zich op het 11 ha. grote terrein bevond slopen, en gaf architect Abraham Salm de opdracht een nieuw landhuis te ontwerpen. Salm deed maar liefst 33 studies in allerlei mogelijke stijlen tot hij eruit was wat de stijl zou worden; namelijk een eigentijdse interpretatie van het 17de-eeuwse Italiaanse palazzo. Hierbij gebruikte hij echter voor de detaillering en het interieur de 17de-eeuwse Franse renaissancestijl. Deze markante mix van stijlen laat goed het kenmerkende, met veel allure opgezette laat-19de-eeuwse karakter van de buitenplaats zien.

Het omliggende park was eerst naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Zocher, maar werd bij de bouw van het nieuwe huis gereorganiseerd door Leonard Antonij Springer. Helaas is er van dit park weinig overgebleven. Aan de voor- en zijkant van het huis ligt nog een heuvelachtig, landschappelijk aangelegde tuin. Ook is hier een slingervijver te vinden met daarin een eilandje. Vanaf het grote terras voor het huis, kijkt men uit over deze vijver. De tuin aan de achterkant is in 1988 verkaveld en volgebouwd met woningen. Eind jaren '30 was de overplaats al verdwenen en werd al een groot deel van het achterliggende park verkaveld. In januari 1976 raakte het huis zwaar beschadigd bij een brand. Gelukkig werd in 1987 besloten het huis grondig te restaureren, na een langdurig politiek spel tussen de nieuwe eigenaar en de gemeente. Alleen de voorgevel van het landhuis verkeert nog in de oorspronkelijke staat, voor de rest benadert het huis zoveel mogeljik de 19de-eeuwse situatie. Op het terrein zijn nog wel enkele karakteristieke elementen te vinden, zoals een poortje uit 1633, dat vanaf de ridderhofstad Kersbergen naar Ma Retraite is verplaatst. Ook de duiventoren is nog te zien. Helaas zijn de portierswoning en het koetshuis afgebroken.

Aanvullende informatie