Moersbergen

Moersbergen staat op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar het Kromme Rijngebied. Het park grenst aan de zuidkant aan de Gooijerdijk, de noordgrens van de middeleeuwse ontginningen van Langbroek. Het kasteel staat middenin  een slingervijver die het centrum vormt van een landschapspark. Door het huis loopt een zichtas: via een weide aan de zuidoostkant naar de Gooijerdijk en in noordwestelijke richting aan via de oprijlaan.

Ondanks talrijke verbouwingen heeft het kasteel een middeleeuws uiterlijk, vooral als gevolg van verbouwing in 1926. De historische bebouwing bestaat verder uit een arbeiderswoning uit 1899 rechts van de oprijlaan (nr. 4), een koetshuis met garage uit 1926 (nr. 6-8); een dubbele woning, 'De oude Molen' uit 1913 (nr. 9-11) en een dubbele landarbeiderswoning uit 1900 (nr. 13).

Kasteel Moersbergen gaat terug op een 16de-eeuwse ridderhofstad. Het kasteel werd rond 1825 verbouwd in opdracht van Johan Daniël C.C.W. d'Ablaing, die tevens investeerde in de aankoop van grond en de aanplant van bos. Zijn zoon Vincent M. baron d'Ablaing van Giessenburg liet het kasteel verbouwen in neogotische stijl en voorzien van trapgevels, kantelen en een toren. Vanaf 1926 werd Moersbergen door J.A.W. Luden weer min of meer in oude staat teruggebracht, volgens plannen van architect J.W.H. Berden. In 1962 kwam Moersbergen met de bijbehorende grond in handen van het Utrechts Landschap. De oorspronkelijke renaissance tuinaanleg met een lanen- en een grachtenstelsel werd rond 1824 verlandschappelijkt. De dubbele gracht werd vergraven tot serpentinevijver.

Wandelen door de tuin van Kasteel Moersbergen?

Download de wandelroute (3,4 km)