Nieuw Amelisweerd

Op een open plek in een bos vol grote oude bomen ligt het witgepleisterde Nieuw Amelisweerd. Het classicistische huis, met zijn grote witte luiken, ligt samen met Oud Amelisweerd en Rhijnauwen een landgoederengebied langs de Kromme Rijn, aan de oostkant van de stad Utrecht. De parken van de drie buitenplaatsen zijn verbonden en lopen in elkaar over. De zichtlaan met de illustratieve naam 'Sneeuwklokjeslaan', loopt aan de voor- en achterkant van het huis.

Het parkbos, waarin bossen, open weiden en slingerende waterpartijen elkaar afwisselen, ligt rondom het huis. Oorspronkelijk was het veel groter, maar met de aanleg van de A27 is een deel gekapt. Gelukkig zijn hier geen gebouwen verloren gegaan en bezit het landgoed nog steeds een koetshuis, annex koetsiers- en tuinmanswoning uit 1750. Ook de gietijzeren brug over de Kromme Rijn is een mooi kenmerk van Nieuw-Amelisweerd.  

Nieuw-Amelisweerd gaat terug op een middeleeuwse ridderhofstad. Het huis werd vernieuwd tussen 1684 en1707 in opdracht van Hendrik baron van Utenhove. Later in de 18de-eeuw werd nog lage etage toegevoegd. Omstreeks 1860 werd het huis witgepleisterd en met twee vleugels uitgebreid. Daarmee kreeg Nieuw-Amelisweerd haar huidige aanzien.

Van Utenhove begon eind 17de-eeuw ook met het aanplanten van een bos. Kort na 1771 werd het park uitgebreid in de vroege landschapsstijl en werd de Sneeuwklokjeslaan aangelegd. Later in de 19de-eeuw vond verdere verlandschappelijking van het park plaats.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Koningslaan 1, 3, 5, 3981 HD Bunnik, Nederland