Nuova

De buitenplaats Nuova bestaat uit een in eclectische stijl gebouwd landhuis in een landschappelijk aangelegd park. Jonkheer E. de Pesters stichtte Nuova in 1841 en liet het huidige landhuis bouwen. Enkele jaren later bouwde hij een tweede villa ernaast, het huis Oirschot. De landschappelijke aanleg, oorspronkelijk uit omstreeks 1840, werd gereorganiseerd rond 1880 naar ontwerp van tuinarchitect H. Copijn. Nuova werd in 1912 verbouwd door architect J.J. van Nieukerken, o.a. werd aan beide zijden een aanbouw toegevoegd. In de jaren 1990 werd het pand grondig gerestaureerd. Oirschot was inmiddels eind jaren 1950 afgebroken.

Naast de oprit aan de Utrechtseweg bevindt zich een toegang tot het openbare gedeelte van het park. Dit bestaat uit twee onderdelen: een gazon omzoomd door bomen en heesters en een parkbos een stukje achter het voormalige koetshuis. In het parkbos bevindt zich een vijver met in- en uitzwenkende oevers. Eromheen loopt een stelsel van slingerpaden. Op het terrein is ook een ijskelder aanwezig.

Ondanks de verbreking van de visuele relatie tussen huis en park door een aarden wal heeft het park de belangrijkste kenmerken behouden. Rechts van het huis bevindt zich het koetshuis, uit 1910, dat invloeden laat zien van de chaletstijl.