Oostbroek

Gelegen in het vroeger zo landelijke gebied tussen de Uithof in het westen (nu Utrecht Science Park) en de bebouwde kom van Zeist in het oosten, komt landgoed Oostbroek nu steeds meer tussen de bebouwing te liggen. Gelukkig biedt het landgoed nog genoeg rust voor een mooie wandeling in het landschappelijk aangelegde park. 

Het hoofdhuis is uitgevoerd in neorenaissancestijl. Door het huis heen loopt een noord - zuid gerichte zichtas, over gazons begrensd door bosranden. Het landgoed bestaat verder voornamelijk uit bospercelen, boomgaarden en weilanden. Aan de oprijlaan van Oostbroek ligt het voormalige koetshuis met woning uit 1888. Qua stijl is het pand verwant aan de oranjerie, die eveneens aan de oprijlaan ligt, in de vroegere moestuin. Daar vind je nu ook nog een geurige en kleurrijke kruidentuin. 

Het huidige Oostbroek is ontstaan uit de gelijknamige middeleeuwse Benedictijner abdij. Deze abdij kwam eind 16de-eeuw, ten tijde van de Reformatie, in bezit van de Staten van Utrecht en later in particuliere handen. In 1883 werd Oostbroek eigendom van Willem Jan van Royaards, die enkele jaren later opdracht gaf tot de bouw van het huidige huis. In 1924 kreeg het huis door uitbreiding een U-vormige plattegrond.

I.H.J. van Lunteren maakte in 1887 het ontwerp in landschapsstijl voor het huidige park. Oostbroek is sinds 1978 eigendom van het Utrechts Landschap dat er haar hoofdkantoor heeft en een winkel in de oranjerie.

I.H.J. van Lunteren maakte in 1887 het ontwerp in landschapsstijl voor het huidige park. Oostbroek is sinds 1978 eigendom van het Utrechts Landschap dat er haar hoofdkantoor heeft en een winkel in de oranjerie. In het voormalige koetshuis is Landschap Erfgoed Utrecht gehuisvest.