Oranjelust

Oranjelust is één van de weinige buitenhuizen die nog aan de Maliebaan bestaan. Het huis is gebouwd in 1826 en huisvestte een bomen- en bloemkwekerij. Bij de overdracht in 1767 werd de buitenplaats beschreven als een pleziertuin, ontstaan uit twee tuinen en drie warmoezeniershoven. Hierin stonden het huis Oranjelust, een koepel en een oranjerie. Rond 1875 werd het in de huidige gedaante verbouwd met de typische eind 19de-eeuwse licht getoogde T-vensters. Toen is ook het grote achterliggende park, dat tot aan de Wolter Heukelslaan doorliep, verkaveld met diverse woningen.

Oranjelust werd in vanaf 11 december 1901 tot 14 oktober 1902 bewoond door de Zuidafrikaanse president Paul Krüger. Lange tijd heeft er nadien een plaquette voor het huis gestaan die hem herdacht. Met de anti-apartheid demonstraties eind twintigste eeuw verdween deze plaquette en nu rest alleen de sokkel nog.

In 1924 werd de Christelijke kweekschool Rehoboth erin ondergebracht. Daarna maakte het deel uit van het kantoorcomplex van Albatros Superfosfaatfabrieken.

 

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Maliebaan 89, 3581 CG Utrecht, Nederland