Oud Amelisweerd

Buitenplaats Oud Amelisweerd heeft aan de buitenkant een vrij sobere uitstraling maar van binnen uitbundig uniek 18de-eeuws Chinees behang. De kronkelende Kromme Rijn loopt langs het huis. Langs deze rivier vormt zich een buitenplaatsenslinger ten oosten van Utrecht, bestaande uit Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen.

Oud-Amelisweerd is een in classicistische stijl opgetrokken herenhuis. Samen met het naastgelegen koetshuis staat dit herenhuis op een omgracht terrein aan de Kromme Rijn. In het koetshuis is het landgoedcafé, bakkerij & slow food restaurant  de Veldkeuken gehuisvest.

Oud-Amelisweerd gaat terug op een middeleeuwse ridderhofstad. Het versterkte huis werd in 1672
door de Fransen verwoest. Begin 18de-eeuw werd een nieuw huis gebouwd dat rond 1770 werd vergroot of mogelijk zelfs geheel vervangen. Daarmee kwam het huidige huis in Hollands-classicistische stijl tot stand. De lange laan in de as van het huis werd rond 1770 aangelegd. Ten westen van het huis werd een bos aangeplant in vroege landschapsstijl, met daarin de nog aanwezige uitzichtheuvel op een eilandje. Het huis is gedecoreerd met onder andere zeer bijzonder 18de-eeuws Chinees behang.

Van 2021-'31 ontfermt Stadsherstel Utrecht ontfermt zich over beheer, onderhoud en exploitatie van het landhuis. Diverse Utrechtse erfgoedorganisaties, w.o. het Centraal Museum houden er tentoonstellingen.