Oud Over

Oud Over in Loenen aan de Vecht is een statig, vrijwel kubusvormig landhuis. De bruinstenen voorgevel aan de straatkant en de achtergevel aan de kant van de Vecht zijn vrijwel identiek. Vermoedelijk bouwde Jan de Neufville het herenhuis in 1710. Het koetshuis dateert ook uit deze tijd. De latere eigenaar Krijn Hoogeveen liet dicht aan de oever van de Vecht rond 1800 een romantische theekoepel in Lodewijk XV stijl bouwen . Begin 20ste-eeuw werd het koetshuis uitgebreid.

De omringende parktuin is harmonieus van aanleg, waarbij diverse tuinstijlen te herkennen zijn. Het ontwerp van rond 1920 is van de hand van een onbekende tuinarchitect. Ten zuiden van het huis is een parkbos aangeplant. Aan de noordzijde zijn ook nog een moestuin, een perenberceau (een met perenloof overdekt pad) en een vijver aangelegd.

Het pand ligt op de smalle strook grond tussen de Vecht en Oud Over op de oostelijke rivieroever, tegenover de historische dorpskom van Loenen. Vanuit de theekoepel kon men dus goed zien wat er allemaal gaande was op de rivier, maar had de eigenaar ook zicht op het huis. Het was een waar statussymbool. De theekoepel van Oud Over is er dan ook een uit velen in de Vechtstreek. 

Wil je meer weten over theekoepels?

Bezoek UtrechtAltijd!