Oudeweg

Oudeweg is gebouwd tussen 1836-'38 door A. Godin van Westrenen, toenmalig eigenaar van Sterkenburg, op de plek waar daarvoor de hofstede Oudeweg stond. Begin 20ste-eeuw werd het huis verbouwd in opdracht van baron H. van Hogendorp. Het bordes dat oorspronkelijk aan de zuidgevel zat is in z’n geheel verplaatst naar de huidige voorzijde. Ook het interieur werd verbouwd, naar plannen van architect J.C. Wentink.

 

In 1905 was de omvang van de buitenplaats gereduceerd tot 9 ha. In 1960 werd het huis aangepast aan de bestemming van kantoor. De grond is in 2005 verkaveld; er kwamen plannen voor nieuwbouw door een projectontwikkelaar en Huize Oudeweg werd door particulieren gekocht.

Bij de bestemmingswijziging in 2017 is de buitenplaats opgeheven ten behoeve van projectontwikkeling. Oudeweg werd weer herbestemd tot woonhuis, zoals het oorspronkelijk was. Met dit aangenomen bestemmingsplan is de buitenplaats definitief opgehouden te bestaan. De resterende gronden zijn verkaveld ten behoeve van een nieuwbouwwijk. Huize Oudeweg staat niet in relatie tot het naastgelegen nieuwbouwproject.

Link met kolonialisme

"Willem graaf van Hogendorp (1841-1925) kocht in 1905 Oudeweg. Hij stamde uit een belangrijk adellijk geslacht dat tal van hoge bestuursfuncties had vervuld in Nederland en de Nederlandse koloniën. Hij maakte vanaf 1858 carrière als marineofficier. Zoals iedere marineman diende hij met de regelmaat van de klok ook in Nederlands-Indië en rond de Nederlandse Caribische eilanden. Bij zijn dienst in Nederlands-Indië onderscheidde hij zich bij de oorlog tegen het sultanaat Banjarmasin op Zuidoost-Kalimantan (1859-'63). Aanleiding voor de oorlog was de moord op 33 Europeanen door de autochtone bevolking. De oorzaak lag dieper, in de steenkoolvoorraden in dit gebied, die Nederland zich wilde toe-eigenen. Eind 1861 moest Van Hogendorp, net uitgezonden als  luitenant-ter-zee 2e klas, in actie komen. Het koloniale leger deed toen een aanval op het hoofdkwartier van de vorstenzoon Antasari, gelegen in een moerasdelta. Steun van de marine was daarom onontbeerlijk. Van Hogendorp moest met een gewapende sloep van het marinestoomschip Celebes een aantal prauwen vol munitie en levensmiddelen beschermen. Het werd een verhitte strijd. Uiteindelijk veroverden de Nederlanders het hoofdkwartier van Antasari. Die bleek echter vertrokken om elders de strijd te kunnen voortzetten. Van Hogendorp werd voor zijn acties benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse. Na zijn pensionering woonde hij met zijn vrouw tot zijn dood op Oudeweg, dat het echtpaar ingrijpend liet verbouwen."
Bron (deels ingekort): Doorn – Koloniaal erfgoed te voet

Lees ook

Sterkenburg