Over Holland

Buitenplaats Over Holland spiegelt zich al eeuwenlang in de vijver van een romantische landschapstuin. De statige entree is gebouwd in de Lodewijk XIV-stijl.  Het interieur van Over Holland bevat nog originele Lodewijk XV-decoraties. Omringd door bomen en weilanden ligt Over Holland even ten noorden van Breukelen, met in het noorden Sterreschans als buur.

Het hoofdgebouw wordt geflankeerd door een theekoepel, een koetshuis en twee hekwerken. De Oranjerie en het koetshuis zijn in één gebouw ondergebracht en midden 18de-eeuw gebouwd in Hollandse barokstijl, naast de oprijlaan aan de noordzijde van het terrein. De charmante, achtkantige theekoepel met zijn rieten dak staat vlakbij het water van de Vecht.

In 1676 liet de puissant rijke Amsterdamse koopman Jacob Poppen een buiten bouwen op een terrein dat tweemaal de oppervlakte had van het huidige buiten. Omstreeks 1755 werd het gebouw in opdracht van Willem Straalman met twee zijvleugels en een koepelzaal uitgebreid. De tuin liet hij in Engelse landschapsstijl aanleggen, waarbij de formele aanleg verdween. Hiermee is Over Holland één van de vroegste landschappelijke parken in Nederland.

In 1793 liet Straalman de 17de-eeuwse theekoepel vervangen door de huidige koepel in empirestijl. Aan de westkant van het huidige grondgebied werd in 1890 het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal) aangelegd. 

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht Vechtstreek
  • Plaats Rijksstraatweg 14, 3631 AC Nieuwersluis, Nederland
  • Te bezoeken Deze organisatie is te bezoeken.