Pavia

Pavia bestaat grotendeels uit landschappelijk aangelegd parkbos. Het in neoclassicistische stijl gebouwde landhuis staat op een verhoogd terrein en is met de voorgevel gericht naar de Laan van Beek en Royen. Vanuit het huis lopen diverse zichtlijnen over de gazons en tussen boomgroepen door naar de weg en naar de slingervijver. Pavia is via een oprijlaan aan de voorzijde te bereiken. Rechts van het huis staat een witte houten duiventoren van rond 1880.

De slingervijver begint breed en onregelmatig bij de Laan van Beek en Royen, loopt smaller met een bocht om het huis heen en eindigt als sloot in een bospartij aan de zuidwestzijde. Op twee plaatsen ligt een brug over de vijver, een originele gietijzeren brug en een nieuwere houten brug.

Pavia behoorde oorspronkelijk tot Hoog Beek en Royen, maar werd daarvan rond 1850 afgesplitst. Het huidige huis werd in 1863 gebouwd in opdracht van A.C.A. Voombergh en M.C.H. ridder Pauw van Wieldrecht. Tuin en park werden in landschappelijke stijl aangelegd door tuinarchitect J. Copijn.

Het huis kende vele functies van meisjesinternaat, opvanghuis van Antillianen en politieke vluchtelingen uit Chili en Argentiniƫ tot vestiging van de regionale omroep. In 2005 is het huis gerestaureerd en geschikt gemaakt voor seniorenhuisvesting, waarbij de oorspronkelijke indeling gehandhaafd is. Het voormalige koetshuis (Boskapel) is nu cultureel centrum.