Queekhoven

Het wit gepleisterde Queekhoven verschuilt zich achter hoge taxushagen, en het monumentale toegangshek houdt nieuwsgierige bezoekers op afstand. Het landhuis ligt op de oostelijke rivieroever van de Vecht, en kijkt uit op het Zandpad, en de rivier de Vecht. Achter het landhuis ligt een fraai landschapspark met diverse decoratieve tuinbeelden. De tuin werd gebruikt voor kweekgewassen, vandaar de naam van deze buitenplaats.

Queekhoven heeft een symmetrische voorgevel die rond 1880 in eclectische stijl is opgetrokken. Het interieur heeft nog fraaie Lodewijk XIV, Lodewijk XV en Lodewijk XVI elementen. Queekhoven kent ook nog twee gebouwen; de voormalige oranjerie en het voormalige koetshuis. 

Het huis kent een lange geschiedenis. Eerst stond op deze plek een ouder huis, dat rond 1672 door brand is verwoest. In opdracht van de toenmalige eigenaar François Straalman werd in 1725 het huis aan de achterkant uitgebreid met een koepelkamer en een monumentaal trappenhuis. Ook liet hij in de moestuin een meandermuur aanleggen. Deze zijn begin 18de eeuw gebouwd. Een tweede verbouwing vond plaats rond 1880, waarbij de voorgevel werd gewijzigd in Franse stijl. Daarna kende Queekhoven vele eigenaren. De buitenplaats heeft ook nog dienst gedaan als school voor jongens van gefortuneerde ouders. In 1964 werden de achtergelegen grienden en weilanden verkocht.